Wifi i 1.5-plansvilla


Router och tre accesspunkter för wifi

På entréplan i ena sidan av huset sitter inkommande fiber, från denna punkt är en nätverkskabel dragen till en "kattvind" på övervåningen. Vid denna punkt sitter router/brandvägg och härifrån har kablar till accesspunkter dragits, vid routern sitter även en extra switch så man enkelt kan ansluta speldatorer, fiber-TV, etc.

 Denna lösning ersatte ett meshsystem Linksys Velop  som inte fungerade som avsett. Eftersom mesh bygger på repetering av signal har den svårt att passera genom väggar som exempelvis är putsade på metallnät. Repeteringen gör den också känslig för störningar om en meshpunkt i kedjan sviktar. Kabelanslutna accesspunkter är i princip problemfria.

Innan en installation mäts alltid det trådlösa nätverkets räckvidd upp för optimal placering. De kabelanslutna accesspunkterna har både 2.4GHz och 5GHz, 5GHz når nästan hela huset med bra signal och 2.4GHz täcker sedan resterande ytor. Man kan programmera systemet för att isolera funktioner till solcellsanläggningar och laddning för elbil såväl som gästnätverk.

Produkter som använts i denna installation: 1 x Mikrotik RB3011UiAS-RM och 3x Unifi AP Wifi 6 LR (utöver kablar, uttag etc.).


1.5-plansvilla sett från ovan
 
Täckning för wifi 5GHz - sett från ovan (ej exakt)